Technological Home magazineКачествена ли е ВиК услугата у нас?

Не е необходимо човек да е страстен пътешественик, пребродил Европа надлъж и нашир, за да може да направи красноречив извод, че по отношение качеството на ВиК услугите у нас има още много да се желае. Някои от проблемите в областта са сравнително нови. Например изостаналото развитие на инфраструктурата в сравнение със строителството в курортите. До решаването на други проблеми никога не се е стигало. Например, дори около столицата и големите градове все още съществуват квартали и селища без централна канализация. Независимо от същността на проблемите, изводът е един. Необходими са огромни средства, за да достигнем европейските критерии. Не само на ниво централна мрежа, но и по отношение на сградните инсталации.

Read the full post
Дефектнотокова защита

За избягване на тези неприятни и опасни случаи е предназначена дефектнотоковата защита ДТЗ (английски съкращения RCD - от Residual Current Device и RCCB от Residual Current Operated Circuit-Breaker), използвана като допълнение към съществуващите предпазители и към евентуалните други мерки за безопасност (корпуси, бариери и други препятствия към опасни тоководещи части), без да ги замества. В настоящата, първа част на статията, се изяснява нуждата от ДТЗ заедно със съответните нормативни изисквания, нейният принцип на действие и видовете устройства за ДТЗ. Във втората част ще бъдат разгледани параметрите на тези устройства, техните конструктивни разновидности и начинът на свързването им в електрически мрежи.

Read the full post
Излезе от печат ръководство за EPLAN Electric P8

Практическо ръководство за EPLAN Electric P8 с автор Бернард Гихел вече се предлага на вниманието и на българските специалисти, информираха за сп. Технологичен дом от фирма Ритбул, официален представител на EPLAN Software & Service за България. “EPLAN Electric P8 е мощна електротехническа CAD/CAE система. С програмата се изготвят принципни и еднолинейни схеми, като въз основа на тях потребителите могат да генерират голяма част от проектната документация автоматично.

Read the full post
Фотоволтаични системи

В реалните системи фотоволтаиците не се свързват директно към постояннотоковия товар (фиг. 1). Системата за управление използва постояннотоков преобразувател, който има за задача да преобразува постоянното напрежение на изхода на фотоволтаика до постоянно напрежение с друг волтаж - този на шините на товара. Най-често постояннотоковият преобразувател се реализира като повишаващ преобразувател, чиято схема е показана на фигура 2. Характерно за този тип преобразуватели е, че постоянното напрежение на изхода (от страната на RT) е по-високо от напрежението на входа. При отпушване на транзистора, токът през индуктивността започва да се повишава, запасявайки в нея енергия.

Read the full post
Вентилируеми фасадни системи

Функционалната, качествена и издръжлива топлоизолация значително оптимизира инвестициите, допринасяйки за понижаване на експлоатационните разходи за отоплителните и климатичните системи. Освен че повишават енергийната ефективност в сградите, фасадните облицовки са и важна част от всяко модерно архитектурно решение. Те придават завършен вид на сградите, увеличават възможностите за реализиране на разнообразни екстериорни визии и изпълняват топло-, шумо- и водоизолиращи функции. Сред най-актуалните и наложили се технологии за външна облицовка на сградите в съвременното строителство са вентилируемите фасади, познати още като окачени фасади.

Read the full post
Автоматични поливни системи

Read the full post
Вентилационни устройства

Добре известно е, че подаването на пресен въздух в дадено помещение и отвеждането на отработения се осъществява посредством различни като конструкция въздухоразпределителните и въздухосъбирателните устройства. Също толкова добре се знае, че те се изпълняват както във вид на отвори, така и като различни видове решетки - стенни, таванни, подови и дифузори. Тъй като тези устройства са краен елемент на системите за вентилация и климатизация, те оказват пряко въздействие върху организацията на въздухообмена в обслужваното помещение и съответно върху поддържането на благоприятен микроклимат в помещението.

Read the full post
Съвременни модели бойлери

Важната роля, която изпълняват бойлерите, е от определящо значение за многообразието от предлагани технологии, марки и модели с различна приложна област, технически характеристики и цена. В статията са представени спецификите на основни типове водонагревателни уреди, сред които обемни, електрически и газови проточни бойлери, водонагревателни уреди с топлообменник, свързани към слънчеви колектори и термопомпени бойлери.

Read the full post
Светодиодно осветление в зали

Светодиодното осветление се приема като особено подходящото за декоративно и функционално осветяване на стъпала, пътеки, повдигнати нива, подиуми и окачени тавани в зали. Освен за маркиране на определени участъци, светодиодите предлагат широки възможности за реализиране на разнообразни цветови ефекти, включително описване на кръгове и всякакви неправилни форми. Други предимства на светодиодното осветление са добри възможности за регулиране на силата на светене, дълъг живот без обслужване, ниска енергийна консумация и захранване с ниско напрежение. Инсталирането на светодиодни осветители оптимизира енергийните

Read the full post
Philips с иновативни енергийноефективни осветители

Наскоро Philips представи иновативен модел външно осветително тяло, разработено изцяло на базата на съвременни енерийноефективни технологии. През деня осветителното тяло акумулира енергия от слънцето и вятъра, а през вградените светодиоди променя интензивността си на светене.

Read the full post
Пожароизвестителни системи

Пожарите са изиграли не една и две главни роли в преломни моменти от човешката история. Достатъчно е да припомним изгарянето на Рим по време на император Нерон и големия пожар в Лондон през 1666 г., изпепелил около 4/5 от града. Също така в продължения на столетия в Москва на всеки 3 до 5 години е избухвал голям пожар, унищожавал постройките в почти целия град, достигайки дори царската резиденция в Кремъл.

Read the full post
Семинар на Bosch, направление Системи за сигурност

На 19 май т.г. направлението Системи за сигурност на Robert Bosch бе домакин на презентация, посветена тематично на продуктовата гама Bosch Extreme CCTV. Съорганизатори на събитието бяха фирмите Филком, СЕТ Инженеринг Груп и Телелинк. Семинарът се проведе в зала “Мусала” на столичния хотел “Хилтън”, която специално за случая бе оборудвана с демострационни камери, прожектори и друга техника за видеонаблюдение с марката Bosch.

Read the full post
Проведоха се традиционните дни на Autodesk

На 22, 27 и 28 април 2009 г. се проведоха семинари на Autodesk за представяне на най-новите продукти и решения на компанията, версии 2010, за архитектурно, конструктивно, инженерно, както и машинно и инфраструктурно проектиране. Организатори и домакини на събитията бяха Autodesk, официалният дистрибутор на Autodesk за България - фирма Би Ем Джи, и упълномощените дилъри - Кад Пойнт, Каниско, ПроКАД Технолоджис, 2Плюс България, Зенит Гео, Контракс и Мапекс. Новата продуктова линия 2010 на Autodesk се предлага под мотото “Какво, ако можехте да видите и проверите своя проект, идеи или продукти още в началото на концепцията?”. Участници в събитието бяха архитекти, проектанти, строителни и машинни инженери, геодезисти, както и многобройни представители на водещи строителни фирми и ютилити компании.

Read the full post
Изгражда се логистичен терминал край София

Поделението на водещата транспортна и логистична компания DB Schenker в България стартира строителството на нов логистичен терминал край София, съобщи за сп. Технологичен дом Васил Атанасов, ръководител Връзки с обществеността на Шенкер. Логистичният терминал ще се намира на международния път за Калотина, в близост до Божурище. Очаква се строителството му да приключи до края на 2009 г., а общата инвестиция да достигне 20 млн. лева. Върху обща на площ от 48 хил. кв. м и ще бъдат изградени 3 хил. кв. м логистични складове, 2 хил. кв. м склад за претоварване на пратки и 3 хил. кв. м офиси.

Read the full post
Проекти за многоетажни паркинги

Сред най-наболелите проблеми в големите градове у нас е паркирането. Наред с опънатите нерви, загубеното време и финансовите загуби, които причинява на шофьорите, паркирането на всевъзможни места загрозява градската среда и нарушава комфорта на и без това стресирания градски човек. От отсъствието на достатъчно паркинги са потърпевши в еднаква степен и пешеходци, и шофьори. Това е причината редакцията на сп. Технологичен дом да отдели подобаващо внимание на страниците си на проектите за изграждане на паркинги, обявени от общините в големи градове на страната. В кои броеве и каква информация ще ви предоставим, зависи от волята на общинските служители да ни я предоставят.

Read the full post
LivinLuce и EnerMotive 2009 - 5000 изложители

От 26 до 30 май т.г. международният изложбен център Fiera Milano бе домакин на престижните изложения LivinLuce и EnerMotive. LivinLuce 2009 представи най-новите достижения в областта на осветлението и приложението им в различни архитектурни и строителни решения. Паралелното изложение EnerMotive бе фокусирано върху продукти и услуги от сферата на преноса и разпределението на електроенергия, компоненти и системи за индустриална автоматизация и други.

Read the full post
ITT придобива компанията Laing

Наскоро ITT Corporation обяви намерението си да присъедини производителя на енергийноефективни циркулационни помпи за ОВК системи в жилищни и търговски сгради Laing. Във връзка с тази стъпка президентът на направление ITT Fluid and Motion Control - Гретхен Маклейн, заявява: “С присъединяването на немската компания Laing, ITT ще разшири портфолиото си от продукти в сферата на ОВК помпите и енергийноефективните водопроводни инсталации.

Read the full post
Bosch разшири продуктовото си портфолио

Отскоро фирма Bosch - направление Електроинструменти, предлага на българския пазар нова система за фино пулверизиране на боя, информираха за сп. Технологичен дом от компанията. “Новата система SprayControl на Bosch дава възможност за три пъти по-бързо боядисване, отколкото с четка, и гарантира по-добър резултат при 15% по-малко използвана боя. Системата позволява да се регулира струята на пулверизиране за вертикално, хоризонтално или точково боядисване, в зависимост от конкретните изисквания.

Read the full post
Балканстрой откри завод за дървесина в Разлог

Наскоро се проведе официално откриване на новия завод за дървесина на строителния холдинг Балканстрой, информираха от Теchnowood, дружество на структурата на Балканстрой. На тържественото освещаване на обекта в град Разлог присъстваха заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев и Валтер Фареншон, председател на съвета на директорите на Вайних Груп (компанията, доставчик на оборудването в завода на Technowood) и много други гости. “Разположеният на 10 000 кв.м завод на Technowood ще произвежда широка гама продукти от иглолистна и широколистна дървесина за строителството.

Read the full post
Проведе се годишното събрание на КАБ

Седмото Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ) се проведе на 28 и 29 април т. г. в хотел Велико Търново в старопрестолния град, съобщиха за сп. Технологичен дом от пресцентъра на КАБ. Събитието бе открито от председателя на камарата - арх. Петко Йовчев. Основни акценти, застъпени в програмата на събранието, бяха отчетът за дейността на Управителния съвет за 2008 г., както и отчетът за дейността на Контролния съвет за 2008 г.

Read the full post
Овергаз сервиз с нова база в Божурище

Наскоро Овергаз сервиз се премести в нова база, намираща се в промишлената зона на град Божурище. “Сградата разполага с лаборатория за извършване на метрологични проверки на средства за измерване и отговаря на всички изисквания, определени в БДС EN ISO/IEC 17025, Закона за измерванията и наредбите по прилагането му. Лабораторията е снабдена с три стенда за проверка на разходомери за газ, покриващи диапазона от G1.6 до G1600, с калибрирано еталонно оборудване от Националния институт за метрология на Германия – PTB (Physikalish-Technischen Bundesanstalt)”, поясниха от компанията.

Read the full post
 

› Ads in Special Issue

Development by от AM Design. TD Installations Magazine. TLL Media © 2024 All rights reserved. Sitemap.

Top